sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Despre restaurarea ramelor antice. De ce si cum se restaureaza ramele antice.




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  
 
 
Muzica veche romaneasca si o cafea buna fac orice munca migaloasa mai placuta

Acesta este un blog tehnic care se adreseaza in special profesionistilor si cunoscatorilor din Romania, dar m-as bucura sa stiu ca exista si ...mireni atrasi de acest domeniu. Deschid aceasta usa din dorinta de a educa si transmite cate ceva din multele invatate de mine pe parcursul a trei decenii de viata profesionala dedicate exclusiv ramelor de cea mai inalta calitate posibila: ramele de calitate muzeala. Pe cei interesati in general doar de constructia si designul ramelor precum si de inramari, ii indemn sa-mi citeasca postarile din blogul Rame Roscas, blog care se gaseste la adresa www.RameRoscas.blogspot.com Acest din urma blog a devenit prea stufos si eclectic tratand de-a valma despre rame, firme traditionale, aurire si scriituri de aur pe vitrine etc. Voi crea mai multe bloguri separate dedicate fiecaruia dintre aceste domenii in parte.


Ramele antice 

Ramele antice sunt considerate astazi a fi extrem de valoroase prin arta si mestesugul lor greu de egalat si pentru ca ele insotesc, protejeaza si complimenteaza valori de arta inestimabile. Fiind comandate cu mult inainte de a sti ce urmau sa gazduiasca, ramele trecutului mai indepartat erau privite ca elemente decorative care tineau mai degraba de arta arhitecturii decat de cea a pictorului, la fel cum rafturile tin mai degraba de corpul bibliotecilor decat de cartile pe care le contin. In acele vremuri si imprejurari ramele erau chiar mai scumpe decat tablourile. Astazi gasim firesc raportul invers de valoare intre tablou si rama sa. Fapt e ca pe o piata evoluata a artei, asa cum cea romaneasca inca nu a ajuns sa fie, pana si reproducerile de rame antice ajung sa fie pretuite in mii si chiar sute de mii de dolari, cum ne arata si cazul ramei pentru tabloul "George Washington trecand raul Delaware", rama pentru care Metropolitan Museum a platit anul trecut (2011) mai bine de jumatate de milion de dolari.


Valoarea ramelor antice

In decursul istoriei tablourile si-au pierdut adesea ramele originale, atunci cand erau ascunse din calea cotropitorilor sau hotilor, ori atunci cand chiar cadeau in mainile lor. Aceasta situatie a facut ca pretul ramelor antice sa fie unul astronomic si de asemenea a facut posibila prospera piata a reproducerilor de rame antice. Fiind de neinlocuit, ramele antice sunt intotdeauna restaurate, de preferat fara teama de costuri si fara a face rabat la calitate, pe principiul ca o reparatie bine facuta si mai costisitoare este in final mai profitabila decat zece reparatii ieftine, dar proaste.  Din nefericire, in Romania exista o lunga traditie a lucrurilor amanate, atunci cand nu sunt facute de mantuiala, precum si prejudecata periculoasa si primitiva potrivit careia o rama valoreaza maximum 10% din valoarea tabloului. Cum piata de arta din Romania nu este una foarte importanta, tablourile se vand aici la preturi relativ mici iar bugetele alocate ramelor sunt infime. Grija pentru restaurarea si conservarea ramelor este mereu sacrificata si. In aceasta ambianta nu e de mirare ca restaurarile de rame sunt mereu cosmetice si superficial facute, atunci cand nu lipsesc cu desavarsire. Delasarea si zgarcenia aceasta nu pot incuraja nicicum aparitia si perfectionarea unor restauratori profesionisti. Eu am deprins tot ceea ce stiu despre restaurari in afara Romaniei, avand rarisima sansa de a invata si lucra (pentru altii) pe ramele valoroase ale unor picturi de Rembrandt, Titian, Matisse, Goya, Picasso etc.




Orice rama mai veche de 100 de ani este o antichitate si are prin urmare un pret ceva mai piperat pentru faptul ca a supravietuit sa ne reaminteasca de alte epoci. Dar nu orice rama antica este neaparat si foarte valoroasa. Cele fara "pedigree" nu ajung sa coste cat o mana si un picior. Ca sa ilustrez, de exemplu, ramele "blondel" nu vor fi considerte prea curand rame scumpe pentru ca, pe de o parte, au fost produse din abundenta, iar pe de alta parte sunt niste biete kitschuri artizanale. Cand in toata lumea vor mai fi supravietuit doar cateva "blondeluri" e de presupus ca atunci raritatea lor le-ar face mult mai pretioase iar stilul lor naiv si constipat ar fi asociat erei "proletari din toate tarile uniti-va" sau cam asa ceva. Prin contrast, o rama antica valoroasa poate costa usor zeci sau sute de mii de dollari. Ele sunt atat de ravnite incat, in doua sau trei randuri, la New York, am avut de LUNGIT si LATIT cu cativa inch niste rame antice pretioase pentru a se potrivi unor tablouri ramase fara ramele lor originale. A trebuit sa adaug ramelor "carne si oase", facandu-le mai mari, si toate astea fara a lasa urme vizibile la exterior. Trebuie subliniat insa ca lucrarile de genul acesta nu sunt lasate pe mana restauratorilor din stafful muzeelor nici macar la Metropolitan sau Louvre, ci ele sunt intotdeauna incredintate unor ateliere specializate in restaurari ample si complexe, ateliere mult mai bine dotate si pregatite pentru asemenea interventii. In aceste ateliere ramele antice pot fi chiar recreate si reproduse pana la falsificare, in timp ce in atelierul restauratorului de rame ele sunt doar consolidate si machiate ca sa para mai sanatoase decat sunt ele in realitate.... (urmariti in continuarea blogul RESTAURARI RAME ANTICE).

In postarile urmatoare voi impartasi si comenta pentru dvs. diverse faze si procedee de restaurare folosindu-ma de documentatia realizata recent, in atelierul meu din Craiova, cu prilejul restaurarii a sase rame antice, pentru tot atatea tablouri de Aman, lucrari din patrimoniul Muzeului de Arta al Craiovei. 

---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu