joi, 7 iunie 2012

ASA VA PLACE ISTORIA RAMELOR (V)? Istoria adevarata a doua dintre ramele tablourilor lui N. Grigorescu.




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                          
*                                                                                                                                            
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 


ASA VA PLACE ISTORIA RAMELOR?
Exista un comert sustinut cu rame de valoare istorica. Firme de genul Eli Wilner & Co. sau Lowey, din New York, au depozitele literalmente ticsite cu rame antice care isi asteapta rabdatoare prilejul de a straluci din nou, atunci cand vor fi scoase la lumina zilei si, cu pretul a mii, zeci sau chiar sute de mii de dollari, facute sa arate din nou in toata splendoarea lor. In mod frecvent muzeele lumii, colectionarii si dealer-ii de arta cauta rame autentice, dintr-un stil sau o perioada ori alta, pentru tablouri de valoare care, din varii motive, si-au pierdut incadrarile originale si urmeaza a fi expuse ori licitate. Atunci cand nu poate fi gasita o rama antica potrivita ca marime, de obicei se recurge la modificarea unei ramei antice sau comandarea unei reproduceri fidele executate la dimensiunile dorite. In America deceniilor de dupa cel de-al doilea razboi mondial cererea de rame antice era atat de mare si nesatisfacuta incat, la apogeul activitatii ei, cea mai mare manufactura americana de reproduceri de rame antice avea un personal de 300 de angajati. Nu ma intrebati cu cati muncitori functioneaza ROSCA'S, unica manufactura romanesca de rame de calitate muzeala, ca pana si ei isi castiga existenta tot de pe urma pietei americane, atat in vremurile bune cat si in cele de criza.
Se zice ca o fotografie valoreaza cat o mie de cuvinte si, pentru a economisi cateva mii de cuvinte, va ofer niste imagini naucitoare care vor marturisi despre valoarea si pretuirea ramelor antice pe piata americana de profil, pe la inceputului anilor '90, adica in perioada in care traiam la Nerw York din restaurarea unor astfel de obiecte pretioase si rare.
Rama Barbizon din imaginile urmatoare a fost achizitionata prin 1990 de D.D. Wigmore pentru a servi la incadrarea tabloului unui proeminent pictor impresionist francez. In asemenea situatii se cauta o rama autentica din epoca respectiva, una ceva mai larga care va fi adusa la dimensiunile potrivite lucrarii si apoi restaurata. Asta, printre multe altele, presupune rezolvarea cursivitatii ornamentelor de o maniera credibila, adica asa cum s-ar fi intamplat sa fi fost ea tratata daca rama respectiva era fabricata de la bun inceput la dimensiunile potrivite noului tablou. Uneori se sacrifica colturile ramei si se scurteaza in chip simetric laturile. Alteori se mentin colturile intacte si rama se scurteaza prin eliminarea unor portiuni aflate pe traseul laturilor.  Indiferent cum s-ar proceda, rama trebuie in final refacuta in asa fel incat sa nu poata fi recunoscute urmele manoperei de redimensionare. Redimensionarea si refinisarea ramelor antice cade in sarcina restauratorului.
Rama Barbizon achizitionata de D.D. Wigmore  avea insa o hiba fundamentala care va complica si mai mult munca restauratorului: era mai mica cu 2-3 cm atat pe lungime cat si pe latime si trebuia largita! Frumoasa cadra frantuzeasca, cu traditionalele ei pene in coada de randunica, la colturi, va fi dezasamblata, cu mare grija, si fiecare dintre laturile ei va fi prelungita cu cate doua adausuri profilate din lemn de numai 1-1,5 cm latime. Apoi rama va fi reasamblata, frunzele de acant de la colturi "imbogatite" prin inventartea unei continuari plauzibile si, in final, va fi reaurita si repatinata (matching) in zonele afectate de lucrarile de prelungire. Aveti mai jos cinci imagini descriind etapele prin care a trecut acesta rama Barbizon, in 1990, pentru a sfarsi prin a fi mai lunga si mai lata cu doar cativa centimetri.



Povestea acestei rame Barbizon nu se incheie aici caci, prin mulajele in guma uretanica pe care le-am luat in timpul restaurarii ei, ea a servit, douazeci de ani mai tarziu, drept "material genetic" pentru realizarea a doua noi rame Barbizon care incadreaza de-acum doua tablouri de N. Grigorescu, tablouri aflate in patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei. Incadrand tablouri cu dimensiuni mai generoase, ramele din Romania au fost construite la un gabarit usor marit.  Trebuie insa sa recunosc faptul ca reproducerea unei rame antice, indiferent de marime, este o sarcina incomparabil mai usoara decat munca presupusa de restaurarea si largira unei rame originale.
Ultimele doua fotografii reprezinta un detaliu de colt Barbizon, respectiv una dintre cele doua rame Barbizon realizate de ROSCA'S pentru doua dintre tablourile lui N. Grigorescu aflate in patrimoniul MNAR.



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com

CONSTRUIREA A DOUA RAME ART NOUVEAU DE CALITATE MUZEALA




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                      
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                           
*                                                                                                                                             
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
Art Nouveau a fost un curent artistic cu o viata relativ scurta, dar extrem de prolifica, care s-a infiltrat geografic in toate cele patru zari si a influentat enorm toate artele. Istoria arhitecturii, ebenisticii, bijuteriilor si vestimentatiei datoreaza si ele enorm acestui curent. Cum era si firesc, arta ramelor nu putea scapa acestor influente si, prin urmare, amprenta Art Nouveau poate fi intalnita in domeniul ramelor pana in zilele noastre. Pe scurt, Art Nouveau este matricea estetica a sfarsitului de secol XIX si inceputului de secol XX care se caracterizeaza prin forme si siluete vegetale, languroase, prin asimetria de mare rafinament, prin spectaculosul artistic si tehnic. Din aceasta epoca ne provin Galee-urile si Tiffany-urile, pentru a enumera doar doua dintre culmile artistice de o frumusete irezistibila pana in zilele noastre. Dati un search pe Google pentru Art Nouveau (imagini) si veti ramane uluiti de bogatia, varietatea si maestria operelor ilustrate acolo.
Consecvent cu traditia noastra de provincie periferica a Europei, Art Nouveau-ul romanesc este mai precar reprezentat decat a fost cazul in tarile occidentale. Dar pana azi, chiar si in targul Craiovei, oras balcanic, ochiul atent e surprins sa descopere Art Nouveau-ul din formele gratioase ale fatadelor unor cladiri, ale feroneriilor vechi, sub forma balcoanelor, gardurilor, portilor, clantelor si broastelor sau ale zabrelelor decorative de la parterul unora dintre cladirile de aici. Arta decorativa a mobilierului din fier forjat, atat de chic si la noi in  ultima vreme, datoreaza masiv curentului artistic de care ne ocupam.

In cele ce urmeaza vom ilustra procesul de fabricatie a doua rame Art Nouveau in maniera ROSCA'S. Aceste doua rame de calitate muzeala au servit drept model redus la scara pentru o lucrare mult mai ampla care lea succedat. Iata mai intai rezultatul final, urmand ca cei interesati sa parcurga in continuare si detaliile tehnice ale executiei acestor lucrari de o frumusete fara egal in istoria ramelor din Romania. Pentru a mari imaginea va trebui sa dati un clik pe ea.

                                                                                       


                                                                                              ALTE DOCUMENTARE VIDEO 

In afara cazului in care cheresteaua este debitata "quarter sawn", ceea ce in Romania nu se intampla niciodata, ca asa suntem noi, mai superficiali si stim ca s-ar putea sa "merga si asa"", adica debitand busteanul asa cum ne vine, de parca am felia branza de burduf, lemnul va tinde sa se deformeze in timp, fie incovoindu-se, fie rasucindu-se, ori si una si alta. La modul in care e debitata cheresteaua romaneasca, singura scandura (dulap) de calitate din tot trunchiul feliat de gater va fi cea care e taiata diametral, dar si aceea abia dupa ce i s-a indepartat inima trunchiului, inima care nu doar ca e moale dar va provoca nenumarate fisuri lemnului din jurul ei pe parcursul timpului. Vedeti ravagiile ignorantei romanesti in toate cabanele precum si in mobilierul rustic produs in tara. Cum ROSCA'S SRL se aprovizioneaza cu lemn din Romania, se confrunta si ea cu toate aceste neajunsuri. Pentru a le face fata, noi ne uscam singuri lemnul si reasamblam (laminam) lemnul taiat anapoda prin fatuire siu lipire, tinand cont de directia fibrelor, reasezand pe calea aceastaconfiguratia optima pe care gaterul nu o produce. In felul acesta lemnul dobandeste stabilitatea dimensionala maxima si nu se mai corfeste, fiind bun de introdus in opera. Operatia de laminare a lemnului solicita insa multa munca si timp lung de uscare. Din lemnul astfel laminat debitam in continuare partile componente ale ramelor noastre, parti pe care le imbinam prin incleiere, folosind intotdeauna limbi de lemn in loc de cuie. Iata mai jos o imagine dubla edificatoare in acest sens. Dati clik pe fotografie pentru a o mari.
In imaginea din stanga se frezeaza locasurile limbilor din lemn, iar in cea din dreapta se vede cum sunt asamblate doua astfel de componente. Forma ramelor si marimea lor nu permite taierea la 45 de grade si asamblarea ramei in chip traditional. Iata urmatorii pasi ai lucrarii noastre. In imaginea a doua, din dreapta, rama a primit deja conturul dorit si e pregatita pentru sculptura.


Imaginea de sculptat se copiaza pe rama cu ajutorul hartiei de copiat. Liniile rezultate pe lemn ne vor ghida efortul in aceasta importanta etapa. Iata mai jos alte detalii clarificatoare.


In continuare ramele sunt acoperite cu gesso pensulabil si, dupa p atenta slefuire, ele trec la aurit.
Inainte de toate, ramele sunt deprafuite si apoi acoperite cu cateva straturi de bolus (doua de bolus galben, doua de bolus rosu si unul de bolus negru). Astfel pregatite ele sunt gata de aurire/cuprare
Dupa indelungi si sofisticate procedee de finisare ramele vor arata ca si cum ar fi avut cel putin o suta de ani vechime, ceea ce este de dorit si de asteptat de la noi. Iata mai jos ultimele doua imagini de detaliu ale miniaturilor (modelelor de rame) gata de a fi prezentate pentru aprobare clientului MNAR.
Banuiesc ca in Romania sunt pionier in documentarea constructiei unor rame de asemenea calitate. Sper ca acest efort sa foloseasca celor care in viata lor profesionala intra in contact cu ramele si tablourile. Intentia mea a fost sa va fac cunoscut tipul de munca si principalele faze ale constructiei unor rame adevarate, altele decat baghetele din plastic, made in China, din care rameurul de la coltul strazii incropeste ramele lui de fiecare zi. Ramele ROSCA'S sunt destinate uzului marilor muzee si colectionarilor seriosi de arta, atat din tara cat mai ales din strainatate. Meritele noastre sunt acelea ca existam, ne comportam profesional si ca intr-adevar ne pricepem la rame. Nu incercati sa ne gasiti si alte merite ca veti fi dezamagiti.

Asa cum odinioara studiourile fotografice ofereau clientilor, spre aprobare, mici probe ale viitoarelor tablouri fotografice, si ramele pe care le-ati admirat mai sus au reprezentat doar niste "probe" pentru ceea ce urma sa producem in realitate spre beneficiul unui mare muzeu european. Ca intotdeauna, dati un clik pe imagini pentru a le vedea marite.

La inceput a fost ...desenul
Pentru o si mai buna intelegere a gabaritului acestei rame, iata cat de lejer incap in deschiderea ei cei ...opt olteni magnifici care au facut din desenele mele doua rame de patrimoniu national.
 Iata, in sfarsit, lucrarile Primavara si Vara, de Stefan Luchian, in noua lor haina, asa cum pot fi ele admirate la Muzeul National de Arta al Romaniei. (Bucuresti)


Cu putin noroc si ceva insomnie s-ar putea sa aveti si dvs. ocazia de a viziona documentarul  TV realizat cu prilejul elaborarii si livrarii acestor doua rame. De mentionat ca ambele rame au fost realizate pe durata absentei mele din tara si ca zilnic am supravegheat progresul lucrarilor, tocmai din indepartata America, prin mii de imagini si filmulete transmise cu ajutorul internetului sau, in timp real, prin video sedintele Skype.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

ASA VA PLACE ISTORIA RAMELOR? (IV) Venetienii, parintii tehnologici ai ramelor moderne.




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                      
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                           
*                                                                                                                                             
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  


Cum sunt produse ramele in zilele noastre

Putini dintre dvs. au idee cum se produc ramele de astazi si inca si mai putini ghicesc cum erau ele facute cu secole in urma. Ramele din zilele noastre sunt niste baghete lungi din lemn sau, mai nou, din tot soiul de materiale plastice, sosite gata finisate din fabrica. Din ele ramarii de pe toate meridianele si paralelele mapamondului vor taia lungimile si latimile viitoarelor rame si le vor imbina la 90 de grade. Unele dintre sipcile acestea au ornamente in relief, mai mult sau mai putin complicate, altele raman simple si netede, cucerind mai degraba prin frumusetea subtila si sobra a finisarilor suprafetelor poleite, vopsite ori lasate "natur" decat prin alambicate zorzoane.

Ramele ornate trec printr-o masina care seamana oarecum cu masina de tocat carnea, atata doar ca, in loc de carne, pe sus se incarca masa despre care am vorbit data trecuta, iar pe gura masinii vor iesi, unele dupa altele, sipcile pe suprafata carora niste valturi speciale preseaza si imprima diverse modele decorative repetitive. De aici ramele vor ajunge candva intr-o alta masina echipata cu role uriase de foita "de aur" (bronz, alama) sau "de argint"(aluminiu). In aceste masini se depune poleiala pe suprafata ornata. Pana in urma cu putina vreme puteam spune ca mai urma o ultima faza manuala, de finisare, dar astazi sipcile ramelor sunt gata finisate in sensul ca patina viitoarei rame este "fotografiata si tiparita" direct pe foita!

Si niste consecinte...

Productia industriala a ramelor trebuia sa convinga publicul sa consimta la unele compromisuri (estetice in cazul acesta) in schimbul abundentei ramelor si a pretului lor scazut. Astfel, desi multi clienti ar sesiza rapid si s-ar revolta daca o rama nu este imbinata perfect la 90 de grade,  ori daca afla vreo pata sau o mica zgarietura, undeva, pe suprafata ei, nimeni nu va mai protesta si de fapt nici nu va remarca faptul ca armonia colturilor a fost definitiv distrusa, rama avand cel mult doua colturi diagonale asemanatoare ca forma. Nici culoarea ideala nu mai este o optiune pentru consumator. Acelasi fenomen il reintalnim in industria imbracamintei, incaltamintei si chiar in cea a hranei de fiecare zi. Cumparam hainele care doar ne incap, si pe care le vom asorta intre ele, nu pe cele care ni se potrivesc pentru ca au fost "turnate" pe corpurile noastre. In consecinta, eleganta vestimentara individuala a disparut, fiind inlocuita cu stilul baggy (engl. sac). Purtam hainele descheiate, atarnand pe noi ca pe umerase, acesta fiind parte a pretul platit de consumatori pentru abundenta si ieftinatatea hainelor. Fast food-ul, legumele si carnea hormonizate sunt si ele rezultatul unor compromisuri de acelasi fel facute in numele mancarii ieftine si abundente

Venetienii, pun de-o revolutie...

Revenind la rame, nici ele nu puteau scapa tendintei acesteia. Putini stiu insa ca venetienii sunt cei care au rostogolit bulgarele la vale, starnind avalansa productiei industriale din domeniul ramelor si anticipand cu aproape trei sute de ani ceea ce v-am descris mai sus. Arte povera si stilul baggy sunt indeaprope inrudite prin necesitatea de a face ca lucrurile sa fie tot mai ieftine si mai abundente.
Ne vom folosi in cele ce urmeaza de trei imagini cu rame de oglinzi venetiene, antice, din secolul al XVIII-lea. Imaginile acestea au fost imprumutate cu stiinta d-lui  Michael Gregory, de pe siteul companiei sale, Arnold Wiggins & Son din Londra (www.arnoldwiggins.com). Iata pentru inceput o oglinda cu rama venetiana rococo de pe la 1745.


Abundenta aceasta de ornamente (flori, frunze, panglici si masca hidoasa de la baza ramei) n-au fost sculptate, ci sunt stucatura, iar asta inseamna ca s-a facut acolo o mare economie la manopera, cu rezultatul concret al maririi productivitatii si micsorarii costurilor de fabricatie. Am putea spune ca "masa" moderna sta deja gata sa-si faca aparitia si sa-si joace rolul ei covarsitor in istoria ramelor. Ramele stucate au coexistat cu ramele avand ornamentele din masa, pana hat-incoace, spre secolul XX, multe rame Barbizon fiind si ele niste rame cu ornamentele din stucatura (ipsos).
Dar surprizele cu adevarat mari abia urmeaza. Iata in continuare o rama venetiana cu totul remarcabila, de prin 1725.


Modernitatea acestei rame este de-a dreptul socanta, in sensul ca aici s-a operat cu mai multe idei neobisnuit de avansate pentru epoca respectiva. Sa le punctam pe rand. 1) simplitatea profilului rotunjit. 2) laturile ramei provin dintr-o sipca mult mai lunga care a fost prefinisata (pictata pe lungime) si apoi taiata si asamblata la dimensiunile dorite, exact asa cum se procedeaza si astazi, dupa aproape trei veacuri! 3) rama astfel obtinuta sacrifica proeminenta vizuala, simetria si congruenta  colturilor si mijlocasilor si 4) mai mult, cel care a pictat cu nonsalanta pe rama a facut-o fara nici cea mai mica ezitare sau grija pentru ritmul (repetititia) si simetria designului floral, ceea ce inseamna un anumit curaj artistic chiar si pentru zilele noastre.
Bomboana de pe tort o reprezinta insa rama din ultima imagine (datata cu aproximatie 1740, deci contemporana cu rococo-ul din prima fotografie), unde regasim toate aspectele amintite la rama precedenta si inca ceva in plus! Ornamentul floral verde pe fond galben a fost pictat ...pe hartie, in benzi, si acestea au fost mulate si lipite pe suprafata lemnului exact asa cum se procedeaza in zilele noastre cu foita metalica avand patina printata!!! Cu alte cuvinte, "toate-s noi si vechi sunt toate"! Mai mult chiar, ceea ce in epoca trecea probabil drept surogat de rama va sfarsi, 300 de ani mai tarziu, prin a sta alaturi de mult mai pretentioasa surata rococo intr-un select templu al ramelor din Londra, iar mie-mi va fura o noapte de nesomn pentru a va destainui aceste ganduri.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com

ASA VA PLACE ISTORIA RAMELOR? (III) Despre ramele cu ornamente turnate din "masa" & more




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                          
*                                                                                                                                            
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  
In vechime, majoritatea ramelor erau sculptate in lemn si acoperite cu foita de aur sau argint. Erau obiecte foarte pretioase si relativ rare. A doua jumatate a secolului al XVIII, daca nu ma insel, aduce insa descoperirea primei mase termoplastice, avand cateva proprietati fizice de-a dreptul miraculoase, care o faceau materia ideala pentru producerea lesnicioasa a ornamentatiilor pentru rame si chiar mai mult de-atat. Un amestec bine dozat de praf de creta, ca filler, clei animal, in rol de liant, uleiuri, apa si rasini, in chip de plastifianti, se comporta minunat: la cald parea o coca moale si docila care se plia in orice forma, retinandu-i in cele mai mici detalii contururile dupa racire, si ramanea elastica si flexibila pana la uscare. Prin uscare masa respectiva se rigidiza treptat, urmand a deveni, cateva zile mai tarziu, aproape la fel de dura precum piatra! Mai mult, masa respectiva era reversibila si trecea din starea de roca in cea de coca prin simpla redare a umiditatii si temperaturii initiale. Acest bonus minunat asigura masei un randament perfect caci orice rest, orice farama de masa putea fi imediat reciclata si refolosita, dupa nevoi, ori putea fi pstrata si folosita mai tarziu.

Primul material termo-plastic din istorie

Aceast material a deschis portile unei evolutii fulminante in istoria ramelor care, din obiectele rare si pretioase pe care doar regii, biserica si nobilimea si le puteau permite, comandandu-le din timp si platind pentru ele mult mai mult decat urmau sa coste tablourile ce vor fi fost ulterior comandate, au devenit accesibile ca pret unei burghezii aflata in plina dezvoltare si afirmare. Astfel au fost posibile  ramele manufacturate in serii mici, in acelasi stil, dar de dimensiuni felurite, executate din baghete de lemn profilat, impodobite cu ornamente din ce in ce mai sofisticate si mai abundente,  mult mai bogate, mai delicate si mai fin cizelate decat ar fi putut iesi vreodata de sub dalta sculptorului in lemn. De fapt asa se si disting dintr-o privire "ramele turnate" de cele sculptate.

Epoca ramelor produse industrial

Constructia ramelor a devenit mai putin o problema de talent si arta cat una tehnico-artizanala, de asamblare a unor parti din lemn profilat, de ornare si in final de aurire. Partea estetica fiind simpu si ieftin rezolvata, rameurii epocii respective s-au putut concentra asupra aspectelor tehnice, deloc putine sau neglijabile, sfidand prin solutiile gasite imaginatia, geometria si cumintenia ramelor de odinioara. Insa abia odata cu productia industriala a foliilor metalice extrem de subtiri, de grosimea zecimilor si sutimilor de milimetru, a devenit posibila metalizarea ramelor si a pieselor de mobilier la costuri cu adevarat mici si cu rezultate care furau ochiul si banii orisicui. Ornamentele presate in masa precum si metalizarea cu folii de aliaje metalice imitand satisfacator aurul si argintul au ingaduit industria ramelor asa cum am vazut-o cu totii evoluand ea in ultimul secol si jumatate. La randul ei, productia industriala a facut posibila scaderea drastica a preturilor ramelor. Ramele ieftine si reproducerile de arta la preturi mici au devenit atunci accesibile oricui avea destula educatie ca sa le admire si un gologan ca sa le cumpere; in zilele noastre copiile inramate ale unor tablouri celebre si alte nenumarate kitschuri, inramate si ele, pot fi obtinute la preturi care invita in chip irezistibil invazia prostului gust si explica partial disparitia dureroasa a artei inramate din vocabularul si imaginatia designerilor si decoratorilor de interioare.

Vremea Kitsch-ului

Intr-o lume invadata de kitsch oamenii obisnuiti se indeparteaza, de obicei revoltati, atunci cand aud cat de scumpa este arta sau cat de mult costa o rama adevarata, semn ca s-au invatat cu surogatele de prost gust, nu mai disting diferenta si nici nu le mai pasa de ea. Kitschul in arta si declinul meseriilor este reversul industrializarii si standardizarii instilate subtil in viata cotidiana, cu largul concurs al fiecaruia dintre noi, consumatorii, caci suntem "trendy" si influentabili atunci cand ne cumparam si mobilam casele, cand ne cumparam masinile, calculatoarele, telefoanele mobile sau vacantele. Traim intr-o lume care glorifica uniformizarea si amusineaza oportunitatile promotionale si preturile cele mai scazute, indiferenta la mijloacele folosite si consecintele pe termen mediu sau lung. Ne imbracam in haine produse in serii industriale si in marimi standardizate, cum ar fi small, medium, large si XL. Mancam surogatele unor produse naturale doar pentru ca sunt ieftine si aratoase, cam la fel cum am inrama un Grigorescu, Aman sau Pallady in rame facute din metraje chinezesti, la pravalia fast frame din coltul strazii.



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com

ASA VA PLACE ISTORIA ...RAMELOR? (II) Miscarea Art & Crafts



                                         Revolutia industriala

Secolul XIX a insemnat descatusarea energiilor productive, cresterea exponentiala a ofertei de bunuri in paralel cu scaderea preturilor lor. Astfel debuteaza epoca rasfatului consumatorilor, rasfat care s-a extins si mai apoi s-a generalizat in toate tarile insustrializate, acolo unde el dureaza pana astazi.

La inceputurile ei, revolutia industriala a fost privita cu maxima ostilitate de catre muncitorii manufacturilor care se transformau in fabrici, ei simtindu-si locurile de munca periclitate prin aparitia masinilor care urmau sa execute mai repede si mai bine ceea ce, pana atunci, fusesera platiti sa faca manual. Revoltele muncitorilor din manufacturile engleze de stofe si tesaturi sunt de notorietate, oamenii indreptandu-se cu violenata impotriva masinilor si utilajelor mecanice.  Pentru motive oarecum asemanatoare artistii au manifestat si ei oroare fata de masini si industrializare. In domeniul ramelor sfidarea artistilor si artizanilor s-a decantat intr-o miscare cunoscuta drept Miscarea Arte si Meserii (Arts and Crafts Movement).

Arts & Crafts Movement, sau revolta artistilor impotriva industrializarii

Capacitatea industriei de a produce si multiplica identic aproape orice lucru a facut posibila opulenta decorativa a secolului XIX, secol impovarat in toate directiile de forme luxuriante si detalii naucitoare reproduse identic in oricat de multe exemplare. Surogatele sculpturilor si auriturilor de odinioara au inundat si lumea ramelor. Raspunsul artistilor si meseriasilor rameuri nu s-a lasat asteptat si reactia lor concretizata in notiuni si opinii precise a ramas cunoscuta in istorie drept “Arts and Crafts Movement”. Curentul asta artistic a originat in insulele britanice si a avut un impact major in Europa si America de Nord, acolo unde el a prevalat intre anii 1880 si 1910.
Principalele directii ale curentului erau:
a)      intoarcerea la simplitatea formelor dezbracate de ornamentatia stufoasa si inutila,
b)      revenirea la materialele si tehnicile traditionale (lemn, metal, piatra si sticla),
c)      sinceritatea fata de natura materialului folosit 
d)      sobrietatea, pragmatismul si utilitatea functionala a lucrarilor executate in acest stil care se       va stradui sa nu ascunda privirii nici materialul folosit si nici modul de executie.
Curentul acesta a influentat nu doar arta decorativa, arhitectura si mobilierul epocii, dar si gandirea contemporanilor, felul in care ei s-au raportat la politica si educatie bunaoara. Scolile de arte si meserii aparute in secolul XIX isi datoreaza deplin existenta miscari artistice Arts & Crafts.

Ramele Arts & Crafts

Cum era si firesc, ramele tablourilor nu se puteau sustrage nici ele puternicei influente exercitate in lume de catre acest curent artistic. Pentru a va exemplifica ramele din aceasta perioada am obtinut permisiunea de a ne folosi de imaginile celui care este, probabil, cel mai cunoscut constructor contemporan de rame A&C in America de Nord. L-am numit pe dl. Thimoty Holton din San Francisco. 

Sa spunem pentru inceput ca aceste rame erau preferential executate din “quarter sawn oak” adica din stejar astfel debitat incat inelele anuale de la capatul cherestelei sa cada mereu perpendicular pe suprafata scandurii, in felul acesta asigurandu-se consistenta desenului fibrei dealungul tuturor laturilor ramei dar si maxima stabilitate dimensionala. Tot aici trebuie spus ca imbinarile laturilor sunt de cele mai multe ori de tipul uluc si lamba (nut si feder, ger. sau  mortise and tennon, eng.), foarte solide si “medievale” ca aspect, ele putand fi recunoscute fara efort prin lamba proeminenta sau diblurile de fixare.  Genul acesta de imbinare este unul demonstrativ si aproape excesiv de durabil, avand in vedere durata de viata a celor mai multe dintre rame. Finisarea acestor rame era una sobra, onesta si transparenta, constand in baituri urmate de impregnari si lustruiri cu ulei urmat de ceara.
Iata mai jos cateva exemple de rame Arts and Crafts. Din pacate, in Romania n-au supravietuit prea multe astfel de rame. 


















Sa adaugam si cateva exemple ROSCA's de rama A&C realizate in ultimii ani la Craiova. Aceste rame au fost construite din plop euroamerican.



Va datorez o ultima precizare importanta. In lumea istoricilor artei lucrurile stau ceva mai nuantat, in sensul ca Arts & Crafts are intelesul de miscare artistica ampla, nu pe cel de stil, asa cum l-am folosit eu mai sus. In cadrul acestei miscari istoricii disting cateva stiluri diferite, cum ar fi Art Nouveau, Mission, Adirondack, Eastlake, Art Deco. In limbajul tehnic al rameurilor prin Arts & Crafts sa se inteleg ramele in stil Mission descrise mai sus si, prin extensie, orice rama din lemn natur ale carei imbinari neobisnuite sunt nu doar vizibile dar chiar utilizate in scop decorativ.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------