marți, 24 decembrie 2013

RESTAURAREA SI INRAMAREA UNEI ICOANE VECHI

Intr-una din zile un vechi client mi-a adus la inramat o veche icoana a carei ferecatura era complet si din belsug acoperita cu vopsea argintie metalizata (Lunar?). Nu stia cum aratase icoana inainte de mutilare, dar se astepta 1) sa curat si sa argintez ferecatura si 2) sa-i inramez icoana. De regula nu ma las convins sa intervin in alte lucrari de restaurare decat ramele deoarece sunt perfectionist si profund convins ca cine cunoaste un singur domeniu s-ar putea sa-l cunoasca cel putin bine, daca nu chiar foarte bine, dar cine se exprima in varii domenii nu ajunge sa le stapaneasca cu adevarat pe nicicare. Exceptiile doar intaresc regula. (Ca o paranteza, in America policalificarea nu se anunta niciodata cu prilejul  unor interviuri de angajare caci, in baza aceluiasi rationament,  atat angajatorii cat si clientii vor evita "riscurile" iar supracalificarea si policalificarea suna cel putin nelinistitor.). Fiind un client vechi din Romania, tara unde majoritatea locuitorilor ei se pricep la toate iar lucrurile sfarsesc mai mereu prin a fi doar pe jumatate bine facute, am acceptat o scurta aventura dincolo de orizontul ramelor.

Despre ramele vechi pictate cu vopsea aurie sau argintie stiu, din experienta, ca ele adeseori ascund lucruri de valoare care reclama indelungate operatii de restaurare. In acest process se anunta si posibile complicatii costisitoare caci, odata cu vopseaua de bronz, adeseori se pierde patina originala si anumite portiuni ale aurului aflat pe suprafata ramelor (vezi si cazul restaurarii celor sase rame Aman de la Muzeul de Arta Craiova).

Pentru a o curata am desprins ferecatura icoanei de pe blatul icoanei si iata ce am descoperit dedesubt:

1) Ferecatura era din alama stantata
2) Icoana pictata pe lemn era binisor mai mica decat ferecatura ei si a fost alungita, in fuga, cu niste niste sipculite montate pe margini, pentru a o readuce in cotele ferecaturii.
3) Ferecatura a fost vopsita otova cu bronz argintiu Lunar fara a fi fost mai intai desprinsa de pe blatul ei de lemn si fara a fi fost protejata pictura. De aici au rezultat unele daune cauzate de stropii de vopsea ajunsi accidental pe chipul icoanei, pe care cineva a incercat sa-i razuiazca cu vopsea cu tot,
4) Candva s-a incercat  si indepartarea vopselei de pe ferecatura iar solventul s-a scurs pe blatul de lemn patrunzand pe sub aureola si afectand pictura. Succesiunea asta de dezastre este vizibila pe suprafata din lemn a icoanei si chiar pe suprafetele picatate care par foarte neclare, probabil ca rezultat al stergerii solventului scurs pe sub ferecatura.

 Desi nu intra in zona mea de comfort, am curatat sumar petele de vopsea argintie fara sa ating zonele pictate ale blatuluiu, dupa care am indepartat vopseaua argintie si de pe ferecatura.



Ferecatura, odata curatata, arata atat de frumos patinata incat am anuntat clientul despre ceea ce tocmai descoperisem si l-am convins sa pastreze aspectul original al ferecaturii cu care ocazie am regandit impreuna si un mod diferit de inramare decat cel discutat initial.






---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL este unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu