marți, 24 decembrie 2013

Inramarea unei icoane populare de la 1889 si provocarile ei

Iata in continuare o icoana semnata Rina si Ilie Delureanu 1889. Stranepotul acestora, Doru Delureanu, din Craiova, a tinut sa inrameze aceasta fragila lucrare intr-o rama deosebita si asta l-a adus din nou pe la noi. I-am produs o rama simpla, cu panou albastru avand simboluri cristice scrijelate (sgrafitate) la colturi si, pe latura inferioara, sgrafitat numele primilor proprietari ai icoanei impreuna cu anul 1889.

Icoana tiparita are deja un fel de "rama", adica are un chenar floral incarcat. Astfel de icoane erau destinate oamenilor simpli care urmau probabil sa le prinda in pioneze pe peretii de la rasarit ai incaperilor. Asa stand lucrurile, am ales sa construiesc o rama simpla si sobra, ingusta si neteda pe care sa o particularizez printr-un albastra desuet, vechi si naiv, precum si prin ornarea colturilor cu niste simboluri cristice usor de recunoscut, scrijelite abia vizibil, cu mana libera, din prima, fara multa grija pentru executia academica a formelor, cam asa cum ar fi putut-o face bunaoara si Rina ori Ilie Delureanu ei insisi, acum 125 de ani. Gravarea numerlor sotilor Delureanu are un aspect mai caligrafic, dar amintiti-va ce caligrafie minunata aveau oamenii pe atunci si ce scrisori, plicuri si carti postale ne-au lasat.

Simbolurile crestine de la colturile ramelor sunt toate, fara exceptie, in pozitie erecta. Ar fi fost o impietate sa inclinam sau sa rasturnam acele simboluri pentru a le face sa se comporte ca niste colturi de rame obisnuite. Icoana propriuzisa a fost "laminata"  intre doua geamuri, la cererea proprietarului ei, pentru a nu ascunde vederii inscrisul original de pe verso si semnaturile strabunicilor lui. Cu exceptia ramei, din punct de vedere artistic inramarea asta nu aduce nimic special. Mai mult chiar, o piesa de hartie plasata intre doua geamuri nu este chiar o idee de aplaudat, dimpotriva. Dar a fost singura solutie care oferea acces facil si la spatele icoanei, asa cum si-a dorit-o proprietarul ei actual.


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                
*                 2) Firme publicitare Roscas    (specializat)
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                     
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 




---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu