vineri, 1 septembrie 2017

Vitrari profesioniste, geamul Muzeu

Dupa cum se stie, lumina este principalul inamic al artefactelor din hartie si asta e motivul pentru care documentele istorice si arta pe hartie sunt ambele pastrate mai mult la intuneric. Daca un document istoric poate fi studiat si admirat si in copie, arta originala nu poate fi substituita si muzeele romanesti expun doar temporear si cu mare zgarcenie astfel de artefacte.
Ca astfel de artefacte trebuie expuse sub geam este un lucru bine cunoscut muzeografilor. Geamul retine cam 74% din razele ultraviolete. Astfel de rate de succes nu sunt insa satisfacatoare pentru muzeografi si atunci ei continua sa ascunda vederii publicului aceste artefacte.
Progresul tehnic a atins insa si zoma materialelor cu utilitate arhivistica. Astfel au aparut cartoanele si hartiile antiacide, adezivii antiacizi, geamurile si plexiglasul de calitate muzeala. Avand o utilizare restransa aceste produse nu sunt ieftine.
Tru Vue este producatorul cel mai venerat de geamuri si plexiglas cu destinatie muzeala. Geamurile lor sunt laminate dupa tehnologii proprii, fiind acoperite cu multiple straturi, stabile chimic si fizic, care asigura o transparenta de vis, lipsa reflexelor, respingerea practic totala a razelor UV pentru a enumera doar cele mai populare caracteristici.
In ultimii ani muzeografii romani au obtinut accesul la trei solutii speciale de vitrare, True Vue sau inlocuitori. Acestea sunt:
1) Geamul Antireflex (pret de distributie aproximativ 50 euro/mp).
2) Geamul Museum (pret de referinta 600 euro/mp)
3) Plexiglas Acrilic (pret aproximativ 800 euro/mp)
Geamurile speciale Tru Vue sunt numeroase si ele raspund diverselor necesitati ale utilizatorilor. Diversele grade de perfectiune poarta nume sonore. Astfel, celor preocupati sa suprime reflexele geamului obisnuit li se ofera Anti Reflection Free Glass, Reflection Control Glass, UltraView UV70 Glass sau Vista AR Glass. Cuvinte precum Premium, Optimum, Conservation, TruLife inseamna alte branduri speciale ale aceluiasi producator.
Pentru acoperirea suprafetelor mari se foloseste plexiglas acrilic (geam acrilic). Iata ce proprietati fabuloase are geamul acrilic cu numele TruLife Acrylic: asigura protectie UV in proportie de 99%, e rezistent la abraziune, antireflectiv, antistatic si anticasant!
Ma ocup cu ramele de peste trei decenii. Stiu sa recunosc un geam in orice conditii si cu toate astea geamul Museum nu l-am vazut! Nu are reflexe deloc iar daca nu era amprenta pe care degetul meu a lasat-o pe acel geam, atunci cand l-am atins fara sa banuiesc ca era acolo, puteam crede ca simturile tactile mi-au jucat o festa. Pentru a va ajuta sa intelegeti despre ce vorbesc va voi prezenta doua imagini cu geamul Antireflex, asta fiind cel mai ieftin sortiment de geam special dintre cele trei disponibile in Romania. Cele 5 capsuni sunt protejate dupa cum urmeaza: in stanga, cu o fasie de geam normal, in dreapta, cu o fasie de geam mat (era candva prezentat si vandut in Romania drept geam antireflex (!)) iar in mijloc, acolo unde pare sa nu fie niciun geam avem de fapt o fasie de geam antireflex!!! Nu doar ca este perfect transparent, dar culorile sunt chiar mai vii! Geamul AR ofera o protectie anti UV de 92%, daca nu ma insala memoria. In cea de-a treia fotografie puteti compara Museum glass si Conservation Glass. Faceti click pe imagini pentru a le mari.






2 comentarii: