marți, 17 martie 2015

NATIONAL GALLERY OF ART, WASHINGTON DC, politica de rame si inramari

NATIONAL GALLERY OF ART]
Aceasta este traducerea unui articol aparut in 2015, pe web site-ul celebrului muzeu american National Gallery of Art din Washington, DC.  (http://www.nga.gov/content/ngaweb/conservation/frames.html).  Spre folosul celor aflati in slujba artei de patrimoniu din Romania. 


"Ramele

Departamentul de conservare si restaure a ramelor a fost unul dintre primele infiintate la Galeria Nationala de Arta din Washington, DC. Odata cu constanta preocupare pentru reinramarea colectiei de arta in rame de epoca autentice, rolul acestui departament a crescut continuu. Chiar daca ramele sunt indispensabile prezentarii lucrarilor, ele trebuie in primul rand sa puna in valoare si apoi sa le protejeze cat mai bine. In acest scop personalul departamentului de conservare si restaurare integreaza deprinderile si tehnicile traditionale cu materialele si procedeele moderne. Conservatorii nostri lucreaza cu rame autentice, de epoca, sau creaza cu meticulozitate rame noi (reproduceri) in stilurile diverselor epoci istorice.

Insemnatatea ramei

S-ar putea ca vizitatorii unui muzeu de arta sa nu realizeze niciodata cat de importanta este rama in admiratia si aprecierea unei opere de arta. Nu numaui ca ramele sustin si protejeaza picturile, dar prin designul si materialele folosite ele trebuie sa completeze si sa infrumuseteze tablourile.
Galeria Nationala de Arta din Washington, DC,  are o politica ferma de folosire a ramelor de epoca autentice, oricand acest lucru este posibil, si a reproducerilor de rame in stiluri istorice potrivite, atunci cand ramele autentice nu sunt disponibile. 
Ramele sunt adesea obiecte mult mai complexe decat par la o prima vedere si durabilitatea lor depinde de acordarea ingrijirii si tratamentului potrivit. Ramele vechi sunt construite in mod traditional din lemn sculptat acoperit cu gesso si aur. Unele sunt din lemn exotic solid sau furniruit. Toate ramele sunt insa vulnerabile la aceasi factori de mediu care afecteaza si tablourile pe care ramele sunt chemate sa le protejeze.

 Cand ramele de epoca autentice nu sunt disponibile, conservatorii trebuie sa-si dovedeasca ingeniozitatea si sa devina inovatori. Personalul nostru a fost pus in situatia sa reproduca pana si masini si dispozitive antice pentru a fi in stare sa construiasca apoi cu ele rame care aveau nu doar aspectul dar si aerul unor stiluri istorice precise. Efortul conservatorilor si restauratorilor de rame contribuie in nenumarate moduri la reusita experientei muzeale.

Conservarea ramelor

Ramele sunt inseparabil legate de reusita prezentarii unui obiect de arta. Arta ramelor si conceptiile asupra rolului lor au evoluat in timp, in paralel cu evolutia modei.
NGA este clar devotata folosirii ramelor antice autentice ori a celor corect si cu grija recreate in stiluri istorice precis determinate. Pe langa reproducerea unor stiluri de epoca precise, conservatorii nostri au acces la un Kress (adica un depozit adunand o colectie extraordinara de rame antice care sunt folosite apoi la incadrarea pieselor din patrimoniu). La fel ca si frumoasele si pretioasele lucrari de arta din patrimoniu, ramele din acest depozit trebuie pastrate intr-o ambianta precis controlata. Conservatorii departamentului de rame colaboreaza foarte strans si cu departamentele noastre de imprumuturi artistice si expozitii pentru a realiza pachete microclimatice care adeseori sunt incorporate chiar in structura ramelor."

ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                     
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu