marți, 12 februarie 2013

Indreptarea laturilor deformate ale unor rame vechi (II)



*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                            
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  
Lemnul este un material eterogen si in buna masura impredictibil. Felul in care el este strabatut de tesuturile lemnoase mai moi sau mai dure, felul in care a fost uscat, prelucrat si finisat, apoi pastrat si ingrijit, precum si nodurile ori alte defecte fizice fac din lemn un material capricios. Drept rezultat, piesele din lemn se fisureaza, isi reduc volumul si isi modifica forma pe parcursul timpului, ceea ce in zona ramelor vechi se vede in imbinari deschise, profile contorsionate, suprafete si ornamente fisurate etc. 

In alte imprejurari (Restaurarea unor rame Aman, partile I-XII) am tratat despre restaurarea pas cu pas a multor defectel aparute in corpul sau pe suprafata ramelor vechi. Cu o exceptie: indreptarea lemnului curbat sau torsionat. De asta ne vom ocupa acum.
Deformarea lemnului are multiple cauze pe care mi-ar fi placut sa le fi dezvoltat (credeti-ma ca am si incercat s-o fac), dar atunci am divaga foarte  mult de la subiect. Hai sa ne multumim de data asta a constata curbura unei piese din lemn, sa zicem o rigleta, si sa descriem unul din procedeele "reci si uscate" de indreptare a ei, procedeu pe care apoi il vom urmari reprodus si in cazul unei mici si delicate rame Newcomb Mcklin.

 Succint, problema se pune in felul urmator. Piesa liniara din lemn s-a curbat probabil din cauza unui nod masiv (fig. 3). In portiunea convexa a lemnului se practica un numar de kerfs (taieturi adanci late doar atata cat permite lama fierastraului (fig. 4). In kerfs se introduce fortat clei de lemn si piesa se aseaza intre doua atele care, sub presiunea clemelor, vor constrange lemnul sa revina la pozitia rectilinie de odinioara (fig. 5). A doua zi, dupa uscare, lemnulse va fi indreptat si-si va mentine in continuare geometria corecta putand fi finisat. In cazul ramelor astfel de reparatii vor trece neobservate deoarece lemnul lor este acoperit cu gesso.

Aici as putea incheia, dar vreau sa va mai arat cateva imagini fotografice care ilustreaza fidel cele descrise mai sus.

 Doua laturi ale unei mici rame Newcomb MckLin au suferit curburi suficient de pronuntate pentru a scoate rama din planeritatea ei originala, ceea ce facea ca oglinda ei sa nu se mai aseze corespunzator in faltul ramei si imbinarile ei sa se fi subrezit pana la punctul in care rama devenise inutilizabila.

Fig. 7
 Rama a fost dezmembrata si curatata de resturile de gesso si vopsea de bronz, ea avand mare nevoie de o refinisare completa. Se mai observa inca gaurile cuielor de la imbinarea colturilor. Aceste gauri vor fi plombate cu lemn nou iar rama, dupa indreptarea celor doua laturi indoite, va fi reasamblata, de data asta folosind pene din lemn in loc de cuie.
Fig. 8. 
Una din laturi a fost crestata, crestaturile umplute cu un adeziv puternic si lemnul fortat in pozitia corecta. Dupa uscare el va ramane definitiv in noua sa configuratie.
Fig. 9  Aceeasi latura, dupa ce a fost curatata a doua zi.

Fig. 10 
Rama a fost indreptata, plombata si reasamblata cu pene de lemn. In planul mai indepartat, in stanga, se pot remarca deja cateva detalii din debutul fazei de reconstruire prin chituire a micilor imperfectiuni si accidente care au lasat urme in lemn. In final, dupa patru straturi de gesso, slefuire si refnisare, rama noastra arata ca o batrana rama de 90 de ani, dar bine pastrata (Fig. 11).
 Fig. 11

---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
------------------------------------------------------------------


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu