duminică, 7 septembrie 2014

Cat costa restaurarea unei rame vechi?

Redau mai jos ideile principale asa cum au fost ele formulate in raspunsul pe care l-am adresat unui potential client care imi solicita pretul aproximativ al restaurarii unei rame pe baza unui grup de 4 fotografii trimise prin email.


".....Exista o similitudine pronuntata intre restaurarea ramelor si tratarea bolnavilor de catre doctor. Asa cum e imposibil de ajuns la un diagnostic corect fara a dezbraca, consulta si scana pacientul, nici eu nu pot ghici toate afectiunile de care sufera rama dvs in afara celor evidente din imaginile trimise de dvs.

Restaurarea COMPLETA a unei rame inseamna adresarea tuturor afectiunilor ei, aparente si ascunse. De cele mai multe ori insa, din cauza unor constrangeri bugetare, la cererea proprietarilor ramele sunt restaurate PARTIAL sau doar COSMETIC, adica li se remediaza temeinic (in primul caz) sau doar superficial (in vel de-al doilea caz) unele dintre cele mai suparatoare simptomele ale "bolilor" de care sufera ele.

Prin urmare, in cazul restaurarii unei rame este gresit sa ma intrebati cat costa o restaurare. Mai corect ar fi sa va intreb eu ce buget doriti sa alocati pentru restaurarea ramei dvs. sau care dintre defectele ei aparente sunt cele mai suparatoare in ochii dvs si le doriti remediate. Daca imi veti preciza un buget anume, eu va voi putea trata rama in limitele acelui buget incepand cu cele mai suparatoare dintre defectele ei vizibile. Daca imi listati defectele pe care le doriti remediate atunci eu va voi putea oferi un pret APROXIMATIV, avand in vedere ca o fac bazandu-ma doar pe niste fotografii si nu pe o inspectie reala si amanuntita a ramei de restaurat.

Ca o nota secundara, rama dvs imi pare ca a fost candva vopsita cu bronz si ca sub invelisul acesta se ascunde finisarea ei reala in foita de Schlagmetal (foarte probabil) sau chiar de aur (mai putin probabil). Poate ca dvs nici nu o cunoasteti si pretuiti decat altfel finisata si nu va doriti ca prin restaurare sa o readucem la aspectul ei original. Aceasta decizie a dvs. ar fi de natura sa simplifice procedurile de urmat si sa reduca costurile de restaurare cu niste consecinte precise pe planul aspectului final al lucrarii. Dar aspectul original al ramei nu intra pe lista celor mai suparatoare si presante dintre defectele de remediat asa cum sunt, de exemplu, reimbinarea ramei si completarea partilor ei lipsa. Insa odata reconsolidate imbinarile si refacute partile lipsa ale ramei eu trebuie sa stiu daca doriti sa intram in profunzime si sa "decopertam" coaja de vopsea, redand ramei aspectul sau original, sau daca, dimpotriva, doriti sa perpetuam mutilarea vopsirii cu bronz si sa acopar si eu portiunile restaurate cu o vopsea similara ca nunata si luminozitate. Eu va pot oferi cele mai corecte sugestii si recomandari dar in final dvs. decideti calea de urmat."

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI, o PAGINA FB  si UN WEB SITE "ROSCA'S"
*                 2) Firme publicitare Roscas     (blog specializat)
*                 3) Restaurari rame antice        (blog specializat)    
                   4) Face Book Rame Rosca's     (pagina de Face Book)                             
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
--------------------------------------------------------------------------- 

sâmbătă, 9 august 2014

Despre patina si patinare rame

 Varstele unei rame, diverse ei faze de patinare. 

Daca azi ramele noi incearca sa para intotdeauna mai vechi decat sunt, in perioada Renasterii si a secolelor care au urmat ele erau stralucitoare si se dorea sa ramana astfel caci, printre altele, ele cautau sa mistifice privitorul in credinta ca erau faurite din aur masiv, spre slava si grandoarea proprietarilor . Dupa trecerea secolelor ramele supravietuitoare isi arata insa din plin varsta. Poleiala lor originala s-a stins si subtiat pana la disparitie, lasand sa se (intre)vada culoarea bolusului de dedesubt. In crevasele ornamentelor s-au adunat praful, grasimea si fumul formand o crusta pamantie, practic imposibil de indepartat, iar nenumaratele generatii de insectele care s-au cuibarit in lemnul lor sau doar si-au lasat dejectiile peste tot au si ele o contributie. Daca la acest tablou mai adaugam defectele si slabiciunile imbinarii lemnului, care intre timp au devenit aparente sub forma de crapaturi si fisuri, cat si restul cicicatricilor dobandite accidental prin lovire, ardere sau scurgerea unor lichide, ceea ce obtinem este un aspect ruginit si obosit pe care-l numim PATINA.

Oamenii moderni si educati nu doar ca intelege si accepta patina dar chiar o cauta se estaziaza cand o regasesc pe lucrurile vechi sau pe reproducerile reusite ale unor lucruri din alte epoci. Patina este atat de raspandit acceptata drept semn distinctiv de frumusete, vechime, distinctie si valoare incat pana si pe ramele cele mai noi si ieftine, cele facute induatrial prin tari mai mult sau mai putin exotice si sarace intalnim negresit patina, o patina imitata cu multa si stangace insistenta. Astfel toate baghetele au foita patata, fisurata si aparent abrazata iar crevasele ornamentelor sunt invariabil innegrite atunci cand nu sunt innecate in culoari opace sugerand praful devenit patina. Este o patina kitschoasa, tiparita pe suprafata baghetelor direct din fabrica, dar e totusi nelipsita! Daca pana si ieftinaturile astea incearca sa simuleze patina, apoi la ramele de calitate chiar e obligatoriu nu doar sa existe dar si sa fie cat mai credibila cu putinta. Producatorii de rame noi de calitate muzeala precum si restauratorii de rame antice se disting prin savanta intelegere si cunoastere a patinei si prin capacitatea de a o reproduce cu deosebita acuratete.

O patina superioara nu inseamna vopsirea sau pictarea unor detalii, ci un proces accelerat de imbatranire a ramelor, adica trecerea lor, pe rand, prin toate fazele existentei lor fizice firesti pornind de la aspectul impecabil, virgin al ramelor proaspat aurite si terminand cu ultima fisura si ciobitura reala, adaugata insa cu buna stiinta. Incercati sa desenati din imaginatie niste stropi aparuti ca din intamplare pe suprafata ramei sau niste fisuri credibile si veti descoperi curand ca noi, oamenii, avem un ritm si o ordine interioara care refuza arbitrariul; mai devreme sau mai tarziu, stropii si fisurile noastre vor deveni repetitive si decorative. Or natura si naturalul sunt arbitrare si asta avem de reprodus intr-o patina de calitate.  Pentru o patina credibila chiar trebuie sa distrugi de bunavoie si la modul "intamplator" ceea ce ai facut la perfectie pana atrunci. Imperfectiunile si stangaciile pe parcursul realizarii ramei nu vor preface niciodata in patina decat in fata incultilor si fraierilor.  Orice lucrare bine patinata inseamna o lucrare impecabil executata care, in final, timp de cateva ore sau zile, a fost trecuta prin tot ce i s-ar fi putut intamopla in mod plauzibil pe durata unor secole. Sa luam exemplul unei mese antice. Pe blatul ei ne asteptam sa descoperim urmele unor taieturi si impunsaturi de tacamuri,  urmele unor vase fierbinti sau a unor lichide varsate din gresala, urma incercarilor neizbutite de curatire sau renovare. Chiar si o arsura sau doua de la tigarile cazute din scrumiera ne putem asepta sa fie pe acolo. Picioarele mesei vor avea urmele incaltarilor pe razemetoare si tot felul de indentatii datorate loviturilor produse la mutat sau la efectuarea caurateniei. Ne mai asteptam sa gasim lemn oxidat, torsionat si chiar crapat precum si destule urme de insecte. Toate aceste amanunte si inca altele la fel de plauzibile trebuie reproduse fidel si in succesiun e rapida daca urmarim sa reproducem o patina de foarte buna calitate. O buna patina cere un executant deosebit de inteligent care a observat foarte atent si a tradus corect ceea ce a vazut pe suprafetele autentic antice si este apoi capabil sa reproduca pe obiectul muncii lui toate acele intamplari, asa cum ar povesti o carte sau un film.

Pentru a va convinge definitiv ca lucrarea de patinat trebuie mai intai executata impecabil si abia apoi trecuta la patinare voi lua exemplul unei fisuri in tablia mesei de mai sus. O fisura e ceva plauzibil sa se dezvolte la un moment dat intr-o tablie de lemn. Cum si unde, in ce forma, asta tine de eruditia si experienta executantului. Dar o fisura autentica in tablia mesei s-ar fi produs mai tarziu, pe parcursul serviciului ei, caci masa nu putea veni din fabrica gata crapata si cu peretii fisurii baituiti si lacuiti la fel ca restul mesei. Or defectele preexistente finisarii imprumuta in faza de finisare caracteristici nefiresti usor de depistat. Nu intamplator la expertizarea unei lucrari vechi  primul pas este intotdeauna datarea ei. In faza datarii se cauta si se analizeaza indiciile de vechime ale materialelor si tehnologiilor folosite in fabricatie. Cele mai multe falsuri sunt depistate in aceasta faza deoarece e mai usor de imitat stiliul unui maestru sau al unei epoci, de pilda, decat sa reproduci materialele si tehnologia vremii, basca efectul scurgerii timpului asupra lor.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI, o PAGINA FB  si UN WEB SITE "ROSCA'S"
*                 2) Firme publicitare Roscas     (blog specializat)
*                 3) Restaurari rame antice        (blog specializat)    
                   4) Face Book Rame Rosca's     (pagina de Face Book)                             
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

sâmbătă, 19 iulie 2014

Cand, cum si de ce reinramam tablourile?

Raspunsul comporta doua aspecte:

1) Atunci cand tablourile vechi si-au pierdut ramele originale.

Tablourile de valoare au fost adesea ascunse, ferite sau furate in trecutul lor si in acele imprejurari ele erau, evident, mai usor de transportat fara rame. Pe cand isi faceau revenirea la lumina zilei nimeni nu mai putea da de urma ramelor originale. Dar ramele pot fi pierdute fara urma si in conditii mai putin dramatice, asa cum, de pilda, a fost cazul muzeului Metropolitan care, acum 100 de ani, a ratacit fara sa stie cum ditamai rama de 21 de picioare lungime, spectaculos sculptata si aurita, taman rama care incadra tabloul "George Washington trecand raul Delaware" de Gottlieb Leutzer, un fel de Atacul de la Smardan de Grigorescu -la scara nostra.
Cand tablourile vechi si foarte valoroase raman fara rame se impun doua alternative.
(1.A) Prima dintre ele, cea mai purista si exorbitanta, implica cautarea, procurarea, redimensionarea (micsorarea sau marirea) si restaurarea unor frumoase rame autentice, reprezentative pentru epoca si  stilul lucrarilor de inramat. In anii in care am lucrat ca restaurator, la New York, am modificat si restaurat destule rame antice aflate exact in aceasta situatie. Solutia asta insemna cateva zeci de mii de dolari investiti in inramarea unui tablou si, culmea!, niciodata n-am simtit ca beneficiarii acelor lucrari ar fi privit inramatul asa cum aveam sa descopar mai tarziu ca o fac colectionarii din Romania, care, in loc sa se bucure ca au cunparat ieftin un tablou, renunta la rama cand descopera ca ea ii costa mai mult de o zecime din cat au platit pentru tabloul respectiv.
(1.B) In lipsa unei rame antice potrivite se recurge la o reproducere de rama antica. Fiind alegerea perfecta din punct de vedere estetic si al acuratetei istorice si stilistice, o reproducerea profesionista costa mult mai putin decat o restaurare si, evident, de multe ori mai putin decat o antichitate autentica, transformata si restaurata pentru a se potrivi tabloului.  Totusi, de dragul adevarului voi admite ca reproducerile de rame antice nu pot fi mai bune decat modelele la care ai avut acces si pe care ai facut scoala, restaurandu-le in trecut. O tara saraca are si muzee sarace, supravietuind la limita de jos a decentei, iar un muzeu sarac este ca o biblioteca comunala cu carti putine si neinteresante, pana si alea avand multe pagini lipsa. Asa se explica de ce adevaratii constructori si restauratorii de rame nu se pot forma si creste dacat la umbra muzeelor fanion din marile capitale culturale ale lumii, la Paris si Viena de pilda, nu in micul Paris sau in mica Viena.

2) Atunci cand ramele (mai vechi sau mai noi) au fost atat de gresit si fara gust alese incat pur si simplu slutesc si depreciaza tablourile pe care le incadreaza.

Iata cateva exemple de inramari grotesti pe care am avut sansa sa le corectez.
O lucrare de Vasile Grigore inramata de proprietarul ei "dupa posibilitati si buget" a fost reinramata la ROSCA'S.
"Primavara" lui St. Luchian, din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei,  a fost initial inramata intr-o butaforie de rama (stanga) din papier mache pe suprt de lemn. Si ea a primit o rama ROSCA'S pe masura.
"Miriam's song of pride", reproducere in petit point dupa W. Hensel, inainte si dupa "tratamentul" cu o rama ce si-a propus sa reproduca si ea originalul aflat in Colectia Regala Britanica de Arta.

Tablourile moderne si contemporane romanesti s-au bucurat rareori de privilegiul unor inramari de calitate si cu atat mai putin al unora de prestigiu. Dar, deoarece ele nu sunt inca total osificate in clasificari stilistice foarte rigide, aceste lucrari se preteaza la incadrari originale care sa le serveasca impecabil pe fiecare in parte si care, de ce nu, in timp sa decanteze poate un stil de inramare autohton. Din pacate, aici opereaza o alta prejudecata a colectionarilor romani, cea care pretinde ca o rama care a apucat sa prinda patina langa un tablou (10-20 ani) trebuie pastrata chiar daca e evident  ca este de factura mai recenta decat tabloul si, mai presus de toate, e atat de hada si primitiva incat sluteste si diminueaza opera pe care o incadreaza. De fapt teoria asta ascunde doar teama de a cheltui "nejustificat" cu arta, rolul ramei fiind inteles dintr-o perspectiva naiva si provinciala. Paradoxal, perioada de crancena saracie tehnica si stilistica in domeniul ramelor, perioada comunista, a oferit doua profile de rama care au fost uniforma acelor ani si care vor ajunge probabil sa reprezinte prin secolele care vin tipul de rama "socialista" sau "labele poc"  asociata istoric lucrarilor plastice realizate intre anii 60 si 90 ai secolului trecut. Ma refer la ramele Combinatului Fondului Plastic, rame acelea aurii sau albe, cu insertii (paspartura)simple,  albe sau invelite, culmea rafinamentului, in tesatura aspra de sac.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI, o PAGINA FB  si UN WEB SITE "ROSCA'S"
*                 2) Firme publicitare Roscas     (blog specializat)
*                 3) Restaurari rame antice        (blog specializat)    
                   4) Face Book Rame Rosca's     (pagina de Face Book)                             
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                               
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------